WebRuimteHosting Blog

Lees hier alle laatste nieuwtjes op onze blog

Wat is OpCache?

Je hebt vast van OpCache gehoord, maar wat is het eigenlijk? We kunnen je alvast verklappen dat OpCache je website of webwinkel sneller maakt.

Wat is OpCache en wat kan ik ermee?

OpCache is een caching extensie. Deze extensie gebruik je om jouw website of webwinkel sneller te maken. Deze extensie wordt gebruikt om websites met PHP sneller te maken. Als je gebruik maakt van PHP dan kun je dankzij OpCache de laadtijd behoorlijk verkorten.

Voorheen werkte men met APC. APC wordt echter niet meer ondersteund en onderhouden na PHP 5.4. Hierdoor is de nieuwe extensie dus in de plaats gekomen.

OpCache gebruiken

Als je gebruik wilt maken van OpCache hoef je bij ons eigenlijk niets te doen. Standaard zetten we dit voor elk account aan. Dat wil zeggen dat OpCache al voor jouw website of webshop al werkt. Je kunt dit overigens zelf controleren door in te loggen in Directadmin en te klikken op PHP selector. Daar zie je of de extensie is aangevinkt of niet. Als dit niet het geval is kun je dit altijd aanvinken waarna je op 'save' kunt klikken.

Hoe werkt het?

Alle PHP codes die jouw website of winkel gebruikt worden door middel van compilatie omgezet naar machinecode. Machinecode is de instructietaal van processoren, ook wel de operation code genoemd. Een PHP programma kan enkel uitgevoerd worden door een processor als deze geconverteerd is naar machinecode: de operation code van de processor.

In productie moet PHP nog gelezen en aangepast worden door developers. Daarom wordt de PHP code van jouw website of webwinkel pas gecompileerd als deze code door de processor wordt opgevraagd. Door de nieuwe extensie te gebruiken gebeurt deze compilatie éénmalig. De berekeningen bij het omzetten van de code blijven hetzelfde, maar de vertaalslag naar de machinecode wordt door de nieuwe extensie gecached. Dit resulteert in een website of webwinkel die sneller wordt ingeladen omdat het direct geserveerd kan worden.