WebRuimteHosting Blog

Lees hier alle laatste nieuwtjes op onze blog

Wat is HTTP/2 precies?

Wat is HTTP?

HTTP staat voor HyperText Transport Protocol, met 'hypertext' worden websites bedoeld. HTTP is een protocol dat gebruikt wordt om websites over het Internet op te vragen. De ontwikkeling van dit protocol begon in 1989 bij het pan-Europese onderzoeksinstituut CERN.

Hoe werkt HTTP?

Dit is een protocol dat zogenaamd text-based is. Alle informatie wort als tekst verstuurd. Dit is handig omdat je zelf kunt controleren wat er precies gebeurt. Daarnaast gebruikt dit protocol slechts één verbinding per verzoek. De browser opent een verbinding naar de server, vraagt één bestand op en sluit daarna de verbinding. Elke bericht bestaat uit drie onderdelen, een statusregel, nul of meerdere headers en daarna een lege regel gevolgd door de inhoud van het bestand dat opgevraagd moet worden. Als je bijvoorbeeld een internet browser gebruikt en je bezoekt een website, dan gebruikt je browser het HTTP protocol om de pagina op te vragen en de server beantwoordt dit dit ook via het HTTP-protocol.

Problemen met HTTP/1.1

Eén van de grootste problemen met dit protocol is dat het één verzoek per verbinding kan afhandelen. Dat wil zeggen dat je, als je een webpagina bezoekt met bijvoorbeeld één plaatje, één JavaScript-bestand en één CSS-stylesheet, dat je al vier verbindingen open moet zetten. Het probleem zit 'm in het openen van deze verbinding wat veel tijd kan kosten. Echter wordt het probleem verergerd door het feit dat veel van de grootste headers van de browser naar de server worden gestuurd en weer terug, zoals bijvoorbeeld cookies. Cookies worden bij elk verzoek én elk antwoord meegestuurd. De headers zijn al gauw zo'n 7/800 bytes groot. Dat is misschien weinig maar als het twee keer verstuurd worden, dan is dat ongeveer 7,8% van de totale data die verstuurd worden.

Introductie HTTP/2

De problemen met dit protocol waren al lange tijd bekend. Daarom besloot Google een uitgebreid onderzoek te doen naar het probleem om daarna een nieuw protocol te ontwikkelen, genaamd HTTP/2. Het nieuwe protocol is tot stand gekomen door samenwerking van verschillende grote partijen zoals Google, Facebook en Microsoft. Het doel van het nieuwe protocol is om de latency zo laag mogelijk te krijgen.

HTTP 2

HTTP/2 bij Webruimtehosting

Het nieuwe protocol wordt bij ons al heel lang ondersteund. Sterker nog, HTTP/3 komt er al aan en op sommige servers ondersteunen wij dit al. Wij garanderen de snelste laadtijden en daar hoort het nieuwe protocol dan ook bij. Standaard worden alle pakketten die wij aanbieden met HTTP/2.0/3.0 geleverd. Wil jij ook een hostingpakket? Bestel deze dan hier.