WebRuimteHosting Blog

Lees hier alle laatste nieuwtjes op onze blog

Wat is het .htaccess bestand?

Als je de vele bestanden van je website van je website eens goed onder de loep neemt, bestaat de kans dat je een .htaccess bestand tegenkomt. Bijvoorbeeld als je een WordPress website hebt. Een .htaccess bestand is een eenvoudig tekstbestand dat gebruikt wordt om bepaalde acties uit te voeren. Ook wordt het bestand gebruikt om bepaalde serverinstellingen te wijzigen of te omzeilen.

Wat is het .htaccess bestand?

Een .htaccess bestand is een bestand dat uit kleine stukjes tekst bestaan. Deze stukjes tekst geven een webserver bepaalde opdrachten. De afkorting .htaccess staat voor HyperText Access. Omdat dit een extensie is, zijn de meeste bestanden goed verborgen. Je komt dit bestand alleen tegen als je deze zelf hebt samengesteld of als je weet waar je moet zoeken.

Waar kun je het .htaccess bestand voor gebruiken?

We korten ".htaccess" even af in haccess. Je kunt het haccess bestand voor vele zaken gebruiken. Ten eerste kun je met dit verborgen bestand (meestal binnen cPanel zo), een doorverwijzing maken naar een andere pagina op je website, ook wel een redirect genoemd. Daarnaast kun je het bestand gebruiken om bepaalde mappen te beveiligen of bepaalde IP adressen van bezoekers te weren.

Waar vind je het .htaccess bestand?

Heeft jouw website een haccess bestand, dan vind je deze terug in je public_html map. Dit kun je bereiken via FTP als voorbeeld of via File manager via DirectAdmin. Je kunt dit bestand altijd aanpassen. Als je bijvoorbeeld een Wordpress installatie hebt draaien, dan wordt deze door WordPress automatisch aangemaakt.

Hoe maak je een .htaccess bestand?

Je kunt om zo'n bestand zelf aan te maken gebruik maken van een teksteditor op je computer of Mac. Zoals bijvoorbeeld NotePad. Als je een bestand hebt aangemaakt, kun je deze op je webruimte in je public_html map plaatsen. Als je dit doet dan hebben de wijzigingen direct effect op je gehele website.

Wil je dit liever niet? Kies dan voor een andere map. In bijna alle gevallen heb je een bestand alleen nodig als je bepaalde opties wilt aanzetten of wilt wijzigen. Als het bestand niet op jouw webruimte account bestaat dan is dat zeker geen ramp.